"Durf te koken" voor de Gouden Garde
 

“Durf te Koken” is dé kookwedstrijd waarin aankomende topkoks hun beste beentje voor hebben gezet om tot winnaar van de “Gouden Garde” gekroond te mogen worden. Dit jaar tijdens HorecaFair 2014 is Lincy van Bovenend uitgeroepen tot winnaar.

De wedstrijd stond onder leiding van Onno Kokmeijer bekend van sterren restaurant Ciel Bleu. De eerste wedstrijddag moesten de leerlingen een voorgerecht en een hoofdgerecht bereiden. Het voorgerecht moest bestaan uit een platvis (schol), gecombineerd met schaal- en/of schelpdieren. Het gerecht diende naar eigen inzicht te worden voorzien van begeleidende garnituur en saus. Voor het hoofdgerecht werden er piepkuikens uitgereikt die op het karkas bereid diende te worden en gecombineerd moesten worden met een groente- en aardappelgarnituur en begeleidende saus. De dagwinnaars van de 3 voorrondes zijn op woensdag 5 november teruggekomen om te strijden in de finale.

De deskundige jury bestond naast de voorzitter Onno Kokmeijer uit Erik Hellendoorn, Paul van Staveren en Rick de Jong, winnaar van de Gouden Garde uit 2007. Op de finale dag zijn Jonathan Zandbergen van Restaurant Het Veerhuys en Joost Scholten van Entree Magazine ook aangeschoven aan de jurytafel. De juryleden hebben de jonge topkoks beoordeeld op verschillende categorieën; techniek van bereiden, presentatie van het gerecht, smaakcompositie van het gerecht, manier van werken van de kok, originaliteit etc.

De laatste beursdag van de HorecaFair 2014 stond helemaal in het teken van de finaledag van “Durf te Koken” . Zes zenuwachtige leerling-koks van verschillende scholen uit het land stonden klaar om ook op deze dag de uitdaging aan te gaan. Tijdens de finale moesten de finalisten als voorgerecht een zeetong met oesters en mosselen bereiden, met daarin verwerkt 2 bereidingen met venkel. Als hoofdgerecht werd er een mooie hazenrug uitgereikt, waarbij knolselderij en een mix van paddenstoelen in het hoofdgerecht verwerkt moesten.

Nadat de jury heeft de verschillende gerechten uitgebreid geproefd, beoordeeld en besproken had kon de winnaar bekend worden gemaakt. Voor het verlossende woord komt verteld Onno Kokmeijer over het belang van wedstrijd voor jonge koks, deze dagen zijn bedoeld als leermoment voor de leerling-koks, vandaar dat er namens de juryleden nog wat advies en opbouwende kritiek wordt meegegeven aan de finalisten. De winnaar wordt bekend gemaakt, het was voor de jury dit jaar een moeilijke opgave omdat de nummers 1 en2 heel dicht bij elkaar lagen. Uiteindelijk wordt de eerste prijs gewonnen door Lincy van Bovenend, leerling van het ROC Midden Nederland en werkzaam bij Restaurant De Nonnerie. De tweede prijs gaat naar Yornie van Dijk van de Cas Spijkers Academie en Jules Wiringa van het ROC  van Amsterdam is als derde geëindigd in deze wedstrijd.

De winnaar van deze wedstrijd ontvangt naast de "Gouden Garde" ook een Diamant Sabatier messenmap. Deze messenmap heeft een zeer complete 7-delige inhoud: broodmes, officemes, koksmes, paletmesje, pincet, groente-/schilmesje en dunschiller. De jonge topkok kan hiermee een goede start maken in zijn toekomstige carrière door de hoogwaardige kwaliteit en levenslange garantie ! Deze messenmap is aangeboden door Homeij Oisterwijk.